Składniki:
250 g łopatki mielonej
1 jajko
½ cebuli drobno pokrojonej i usmażonej
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka keczupu
1 kajzerka namoczona w wodzie
sól, pieprz do smaku
2 bułki hamburgerowe z sezamem lub bez
sałata karbowana lub inna
1 pomidor
1 ogórek konserwowy
1 czerwona cebula
4 plastry sera topionego w formie kwadracików
4 plastry boczku wędzonego dla chętnych
Wykonanie:
Bułkę zalewamy wodą, po namoczeniu dobrze
odciskamy. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez
praskę czosnek, usmażoną i wystudzoną cebulę, jajko, musztardę, keczup i przyprawy. Wszystko razem
dokładnie mieszamy przez ok 5 minut. Formujemy płaskie, okrągłe burgery. Należy pamiętać, aby
ich średnica była nieco większa niż średnica bułki w której będziemy je umieszczać. To dlatego, że
podczas smażenia burgery się skurczą. Tak uformowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanej
patelni grillowej z obu stron na rumiano.
Przygotowanie hamburgera
Plasterki boczku smażymy na chrupko. Bułki
sezamowe rozcinamy i przypiekamy na rozgrzanej patelni grillowej miąższem do dołu.
Na dolnej połówce bułki rozprowadzamy sos,
kładziemy sałatę, następnie kilka plastrów pomidora, ogórka konserwowego i czerwonej cebuli. Kolejna
warstwa to kotlet, na to plastry topionego sera i dla chętnych 2 plastry boczku. Na wszystko
ponownie nakładamy sos i zamykamy kanapkę lekko ją dociskając.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz