26 maj 2020

Sernik na zimno

Składniki:

500 g mielonego twarogu
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka pomarańczowa lub inna wg uznania
2 łyżki żelatyny
1 ½ szklanki śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g cukru
1 cytryna
1 opakowanie biszkoptów

Wykonanie:
Galaretkę cytrynową i żelatynę wsypać do miski, wlać ¾ szklanki gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, wycisnąć sok i dodać do galaretki, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 
Galaretkę pomarańczową przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kremówkę delikatnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony ser i dalej ubijać na gładką masę. Dodać rozpuszczoną, wystudzoną galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Na dno tortownicy ułożyć biszkopty, wylać masę serową i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik, wierzch udekorować ulubionymi owocami i zalać tężejącą galaretką pomarańczową.
Ponownie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego 😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz