Składniki:
Ciasto na
naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
gazowanej
szczypta
gałki muszkatołowej
3 łyżki
drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
szczypta
suszonego tymianku lub ulubionych ziół
sól
olej do
smażenia
Farsz:
300 g
świeżego szpinaku
150 g sera
ricotta (można zastąpić białym półtłustym twarogiem lub serem feta)
3 ząbki
czosnku
gałka
muszkatołowa
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Przygotuj
ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki oprócz oleju.
Po dokładnym
zmiksowaniu, dodaj do ciasta naleśnikowego szczypiorek i odstaw na 20 min.
Przygotuj
farsz. Na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, uważając
żeby się nie przypalił. Dodaj umyty i osuszony szpinak, smażąc aż szpinak
zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przestudzonego
szpinaku dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw
do smaku.
Naleśniki
smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor i zawijaj w nie farsz.
Gotowe naleśniki możesz zjeść od razu lub odsmażyć na maśle.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz