Składniki:
1 margaryna
Kasia lub inna
1 szklanka cukru
4 całe jajka
2 szklanki mąki
1 czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
bułka tarta
Wykonanie:
Skórkę z
cytryny zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć z cytryny sok i połączyć ze startą
skórką.
Margarynę
utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi jajkami na jednolitą masę. Następnie
dodać pierwszą szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać sok ze
skórką i drugą szklankę mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać
do podłużnej foremki (ok. 30 x 10 cm) wysmarowanej margaryną i posypaną bułką
tartą. Piec 40 min. w temp. 180°C. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać
cytrynowym lukrem.
Lukier:
Sok z
cytryny połączyć z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję ciepłego
kisielu.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz