Ciasto:
12 dkg masła
lub margaryny
12 dkg cukru
pudru
1 żółtko
2 łyżki
śmietany gęstej
Polewa -
masa:
3 pomarańcze
średnie
1 cytryna
duża
40 dkg cukru
Wykonanie:
Przygotować ciasto
kruche (połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto). Wylepić ciastem formę
do tarty i upiec na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Pomarańcze i
cytrynę dobrze wyszorować w gorącej wodzie. 1 cytrynę i 1 pomarańczę pokroić
drobno ze skórą i przełożyć do blendera usuwając pestki. 2 pomarańcze obrać ze
skóry, usunąć pestki, drobno pokroić i również dodać do blendera. Wszystkie
owoce zmiksować. Masę z blendera przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na
małym ogniu aż masa będzie przeźroczysta.
Jest gotowa
kiedy kropla po ostygnięciu nie rozlewa się lecz krzepnie.
Gorącą masę
wylać na upieczone ciasto, rozsmarować i ostudzić.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz