Ciasto:
50 g cukru
120 g zimnego masła
1 żółtko
tłuszcz do formy
Krem:
2 cytryny
4 jajka
200 g cukru
125 ml śmietany do ubijania
Syrop cytrynowy:
1 cytryna
50 g cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię
i schłodzić przez ok. 30 min. Formę do tarty (26 cm) natłuścić, wylepić ciastem
dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku o temp. 180°C przez 15 min.
Krem:
Cytryny sparzyć,
osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na kremową masę.
Śmietanę ubić na sztywno i razem ze skórką cytrynową i sokiem dodać do masy.
Krem wyłożyć na ciasto i piec 25 min.
Syrop:
Cytrynę sparzyć,
pokroić w plastry. 6 łyżek wody i cukier zagotować , dodać plastry cytryny i
gotować razem 5 min. Plastry wyjąć, syrop gotować, aż zgęstnieje. Plastry
cytryny wyłożyć na tartę, skropić syropem. Tartę schłodzić. Można posypać
cukrem pudrem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz