17 maj 2016

Jabłka zapiekane z serem pleśniowym (lub żurawiną) i orzechami

Pieczone jabłka są doskonałym dodatkiem do wszystkich pieczonych mięs, doskonale smakują z „Pieczenią końca wieku”

Składniki:
4 duże jabłka (kortlandy)
1 op. sera pleśniowego typu lazur (100 g)
5 dkg orzechów włoskich posiekanych
sok z cytryny
cynamon

Wykonanie:
Jabłka kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie smarujemy je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Każdy otwór wypełniamy pokrojonym w kostkę serem pleśniowym, posypujemy orzechami i szczyptą cynamonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przykryte folią aluminiową ok. 20 minut.

Wersja z żurawiną:
Zamiast sera pleśniowego do jabłek wkładamy konfiturę z żurawiny plus orzechy i cynamon. Pieczemy jak wyżej.

Smacznego ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz