17 maj 2016

Rolada z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego
150 g startego żółtego sera
2 łyżki kukurydzy

Farsz:
3 białe sparzone kiełbaski
10 pieczarek średniej wielkości
1 mały por
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
sól, pieprz

Wykonanie:
Kiełbaski kroimy drobno i przesmażamy na małej ilości oleju, ok. 2 min. Dorzucamy drobno poszatkowane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kilka minut do chwili kiedy pieczarki puszczą wodę. Dodajemy por i seler, przeciśnięty czosnek oraz ściągamy z gałązki igły świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczkę suszonego. Doprawiamy ponownie sola i pieprzem i dusimy pod przykryciem kilka minut aż warzywa zmiękną. Przygotowany farsz zostawiamy do wystygnięcia.
Rozwijamy płat ciasta francuskiego, posypujemy żółtym serem i wykładamy farsz. Posypujemy na wierzchu kukurydzą. Zwijamy roladę i wkładamy do formy. Smarujemy ciast żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 °C piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz