1 rolka ciasta francuskiego
150 g startego żółtego sera
2 łyżki kukurydzy
Farsz:
3 białe sparzone kiełbaski
10 pieczarek średniej
wielkości
1 mały por
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu (lub 1
łyżeczka suszonego)
sól, pieprz
Wykonanie:
Kiełbaski kroimy drobno i
przesmażamy na małej ilości oleju, ok. 2 min. Dorzucamy drobno poszatkowane
pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kilka minut do chwili kiedy
pieczarki puszczą wodę. Dodajemy por i seler, przeciśnięty czosnek oraz
ściągamy z gałązki igły świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczkę suszonego. Doprawiamy
ponownie sola i pieprzem i dusimy pod przykryciem kilka minut aż warzywa
zmiękną. Przygotowany farsz zostawiamy do wystygnięcia.
Rozwijamy płat ciasta
francuskiego, posypujemy żółtym serem i wykładamy farsz. Posypujemy na wierzchu
kukurydzą. Zwijamy roladę i wkładamy do formy. Smarujemy ciast żółtkiem i
wkładamy do nagrzanego do temp. 200 °C piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz