5 maj 2020

Pierogi białoruskie


Składniki na ciasto:

500 g mąki
1 jajko (rozbełtane)
250 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:
500 g twarogu
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g słoniny (pokrojonej w drobną kostkę)
250 g brzucha (pokrojonego w drobną kostkę)
1 duża cebula pokrojona (w drobną kostkę)
pieprz, pieprz ziołowy, sól

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbełtane jajko, ciepłą wodę i chwilę mieszamy łyżką, później ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Brzuch i słoninę smażymy na skwarki, jak są prawie gotowe dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do jej łagodnego zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, twaróg również, dodajemy do zmielonego farszu usmażone skwarki z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dobrze wyrabiamy (najlepiej ręką) wszystkie składniki. Farsz jest gotowy.
Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy je na cienki placek ( 3 – 4 mm) i wycinamy szklanką kółka. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, 1 czubata łyżeczka na jeden pieróg, brzegi ciasta zlepiamy, uciskając delikatnie na około każdego miejsca z farszem. I tak robimy kolejne pierogi, aż do wykończenia ciasta. Gotowe pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy lub desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi partiami do wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi podajemy okraszone skwarkami i cebulą. Okrasę przygotowujemy tak samo jak do farszu.
Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz