Składniki na ciasto:
500 g mąki
1 jajko (rozbełtane)
250 ml ciepłej wody
Składniki na farsz:
500 g twarogu
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g słoniny (pokrojonej w drobną kostkę)
250 g brzucha (pokrojonego w drobną kostkę)
1 duża cebula pokrojona (w drobną kostkę)
pieprz, pieprz ziołowy, sól
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbełtane
jajko, ciepłą wodę i chwilę mieszamy łyżką, później ręcznie wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby
odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Brzuch i
słoninę smażymy na skwarki, jak są prawie gotowe dodajemy pokrojoną cebulę i
smażymy do jej łagodnego zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane
wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, twaróg również, dodajemy do zmielonego
farszu usmażone skwarki z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem
ziołowym, dobrze wyrabiamy (najlepiej ręką) wszystkie składniki. Farsz jest
gotowy.
Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy je na
cienki placek ( 3 – 4 mm) i wycinamy szklanką kółka. Na środek każdego kółka
kładziemy farsz, 1 czubata łyżeczka na jeden pieróg, brzegi ciasta zlepiamy, uciskając
delikatnie na około każdego miejsca z farszem. I tak robimy kolejne pierogi, aż
do wykończenia ciasta. Gotowe pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy lub
desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi partiami do
wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi
podajemy okraszone skwarkami i cebulą. Okrasę przygotowujemy tak samo jak do
farszu.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz