6 kwi 2020

Wielkanocne przysmaki - Mazurek bakaliowo – czekoladowy


Ciasto
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 żółtko na twardo
2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, a następnie rozetrzeć w rękach. Do mąki z tłuszczem dodać cukier puder, cukier waniliowy, surowe żółtka i przetarte przez sito ugotowane żółtko. Wszystko razem wymieszać i szybko zarobić ciasto. Włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
Na wyłożoną pergaminem średniej wielkości blachę wyłożyć prostokąt ciasta. Z reszty zrobić dwa długie, cienkie wałki, zwinąć je w sznureczek i ułożyć na krawędziach prostokąta. Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor.

Polewa
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej twardej czekolady
2 łyżki śmietanki kremowej
2 łyżki rumu lub likieru pomarańczowego(wg uznania)
bakalie (orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, owoce suszone lub kandyzowane)

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i likier. Cały czas delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na powierzchnię mazurka, wyrównujemy, następnie ozdabiamy bakaliami.
Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz