Składniki:
300
g mąki
200
g masła
100
g cukru pudru
2
żółtka
1
żółtko na twardo
2
łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Mąkę
posiekać z masłem, a następnie rozetrzeć w rękach. Do mąki z tłuszczem dodać
cukier puder, cukier waniliowy, surowe żółtka i przetarte przez sito ugotowane
żółtko. Wszystko razem wymieszać i szybko zarobić ciasto. Włożyć je do lodówki
na 1 godzinę.
Na
wyłożoną pergaminem średniej wielkości blachę wyłożyć prostokąt ciasta. Z
reszty zrobić dwa długie, cienkie wałki, zwinąć je w sznureczek i ułożyć na
krawędziach prostokąta. Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor.
Polewa
Składniki:
2
tabliczki gorzkiej twardej czekolady
2
łyżki śmietanki kremowej
2
łyżki rumu lub likieru pomarańczowego(wg uznania)
bakalie
(orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, owoce suszone lub kandyzowane)
Wykonanie:
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i likier. Cały czas
delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na powierzchnię mazurka, wyrównujemy,
następnie ozdabiamy bakaliami.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz