Składniki:
włoszczyzna
1
średnia cebula
3
– 4 laseczki białej kiełbasy
200
g wędzonego boczku
½
litra zakwasu na żur
½
szklanki śmietany
4
ząbki czosnku
3
liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
1
łyżka majeranku
sól
i mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Włoszczyznę
zalać 1,5 l wody, dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotować 20
minut. Po tym czasie do wywaru dodać białą kiełbasę i gotować jeszcze 25 minut.
Cebulę
i czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na gorącą
patelnie, przesmażyć. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, usmażyć
na złocisto, uważać by nie spalić.
Z
wywaru wyjąć warzywa, wlać ½ l zakwasu i zagotować. Dołożyć cebulę z boczkiem i
dodać 1 łyżkę majeranku, gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć kiełbasę, pokroić w
plasterki, z powrotem dodać do żurku. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością
gorącej zupy, wlać do garnka.
Żurek
doprawić solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz