3 kwi 2020

Wielkanocne przysmaki - Żurek świąteczny


Składniki:
włoszczyzna
1 średnia cebula
3 – 4 laseczki białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
½ szklanki śmietany
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka majeranku
sól i mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Włoszczyznę zalać 1,5 l wody, dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotować 20 minut. Po tym czasie do wywaru dodać białą kiełbasę i gotować jeszcze 25 minut.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na gorącą patelnie, przesmażyć. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, usmażyć na złocisto, uważać by nie spalić.
Z wywaru wyjąć warzywa, wlać ½ l zakwasu i zagotować. Dołożyć cebulę z boczkiem i dodać 1 łyżkę majeranku, gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć kiełbasę, pokroić w plasterki, z powrotem dodać do żurku. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka.
Żurek doprawić solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek.
Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz