21 kwi 2020

Włoskie Tiramisu


Składniki:

6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
500 g serka mascarpone
4 łyżki likieru amaretto
1 opakowanie biszkoptów „kocie języczki” (200 g)
1 ½ szklanki mocnej kawy świeżo zaparzonej i wystudzonej
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao

Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby delikatnie nasiąkły, ale się nie rozpadły. Ułożyć je na dnie formy lub naczynia, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, następna warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz