Składniki:
6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
500 g serka mascarpone
4 łyżki likieru amaretto
1 opakowanie biszkoptów „kocie języczki” (200 g)
1 ½ szklanki mocnej kawy świeżo zaparzonej i
wystudzonej
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na
bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje.
Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w
kawie, tak żeby delikatnie nasiąkły, ale się nie rozpadły. Ułożyć je na dnie
formy lub naczynia, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu,
posypać lekko kakao, następna warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga
połowa kremu. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem
posypać kakao po wierzchu.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz