13 kwi 2020

Wiosenny chlebek bananowy


Składniki:

3 duże dojrzałe banany
75 g masła
½ szklanki cukru
1 całe jajko
1 łyżeczka sody
½ szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko i wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptę soli. Wszystko wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej pergaminem o wymiarach 12 x 22 cm. Piec 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić w foremce.
Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz