Składniki:
3 duże dojrzałe banany
75 g masła
½ szklanki cukru
1 całe jajko
1 łyżeczka sody
1 ½ szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
pokojową. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć. W dużym
naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier,
lekko roztrzepane jajko i wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptę
soli. Wszystko wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremki keksowej
wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej pergaminem o wymiarach 12 x
22 cm. Piec 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić w foremce.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz