26 kwi 2020

Włoska pizza Marinara

Składniki:

Ciasto
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody

Sos Marinara
4 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki oregano i bazylii
sól, pieprz, cukier do smaku
ser mozzarella

Wykonanie:
Do miski wsyp przesianą mąkę dodaj sól i wymieszaj. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody i przelej do miski z mąką, dodaj olej i resztę ciepłej wody. Zagnieć ciasto i odstaw na ok 20 minut.
W tym czasie przygotuj sos.
Obraną i posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż na oleju. Dodaj do tego pomidory z puszki i duś na małym ogniu około 15 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj zioła, wymieszaj i odstaw by wystygło.
Rozwałkuj ciasto delikatnie na okrągły placek i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, delikatnie posmarowanym olejem. Posmaruj placek przygotowanym sosem i posyp pokrojonym w kostkę serem.
Ustaw piekarnik na grzanie od dołu i termoobieg i rozgrzej do 250°C. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz