2 ½ szklanki mąki pszennej
250
g masła lub margaryny
2
łyżeczki proszku do pieczenia
3
łyżki cukru pudru
5
żółtek
Mąkę
i proszek przesiać do miski, dodać masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść
ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 2 łyżki zimnej wody. Podzielić
na 2 części – ok. 60% i 40%, każdą owinąć folią i zamrozić. Można ciasto
przygotować dzień wcześniej.
Blachę
o wymiarach 35 x 25 wyłożyć pergaminem. Na spód zetrzeć większą część ciasta,
lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C ok. 20 minut.
Odstawić
do wystygnięcia.
Budyniowa
pianka:
5
białek
1
szklanka cukru
1
opakowanie cukru waniliowego
2
opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 20g)
½
szklanki oleju słonecznikowego (może być inny)
500
g malin (mogą być mrożone, ale nie rozmrażamy ich wcześniej)
Cukier
puder do posypania ciasta
Gdy
podpieczony spód jest wystudzony, zacznij ubijać białka. PO ubiciu na sztywno
piany, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier i cukier waniliowy, cały czas
ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać budyń, cały czas miksując by
dobrze się wymieszał. Strużką wlewać do ciasta olej, nie przerywając ubijania. Na
podpieczony spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny,
wpychając je w piankę (otworkiem do góry). Na wierzch zetrzeć resztę
zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg, środkowy poziom
piekarnika) przez około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem
pudrem.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz