31 mar 2020

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

Kruche ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części – ok. 60% i 40%, każdą owinąć folią i zamrozić. Można ciasto przygotować dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 35 x 25 wyłożyć pergaminem. Na spód zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C ok. 20 minut.
Odstawić do wystygnięcia.

Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 20g)
½ szklanki oleju słonecznikowego (może być inny)
500 g malin (mogą być mrożone, ale nie rozmrażamy ich wcześniej)
Cukier puder do posypania ciasta

Gdy podpieczony spód jest wystudzony, zacznij ubijać białka. PO ubiciu na sztywno piany, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać budyń, cały czas miksując by dobrze się wymieszał. Strużką wlewać do ciasta olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, wpychając je w piankę (otworkiem do góry). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg, środkowy poziom piekarnika) przez około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz