Te rumiane, maślane ciasteczka pod okiem mamy upiekły Hania i Basia
Stelmach
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
150 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem
waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodać masło, żółtka i śmietanę.
Szybko wymieszać i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Po
schłodzeniu rozwałkować je na placuszki ok. 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka
różnego kształtu. Ciastka układać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w
nagrzanym piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180°C ok. 15 – 20
minut. Upieczone ciastka powinny być rumiane. Ciasteczka po wystudzeniu można
udekorować smarując lukrem i posypując kolorowymi posypkami.
Smacznego 😃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz