22 mar 2020

Maślane ciasteczka


Te rumiane, maślane ciasteczka pod okiem mamy upiekły Hania i Basia Stelmach

Składniki:
500 g mąki
250 g masła
150 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodać masło, żółtka i śmietanę. Szybko wymieszać i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Po schłodzeniu rozwałkować je na placuszki ok. 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka różnego kształtu. Ciastka układać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w nagrzanym piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180°C ok. 15 – 20 minut. Upieczone ciastka powinny być rumiane. Ciasteczka po wystudzeniu można udekorować smarując lukrem i posypując kolorowymi posypkami.

Smacznego 😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz