Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
pszennej
100 g masła
½ szklanki
kwaśnej śmietany
1 czubata
łyżka cukru pudru
2 żółtka
Składniki
ciasta łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Gotowe zawijamy w folie i chłodzimy
w lodówce pół godziny.
Masa:
1 kg
zmielonego sera na sernik
10 małych
jaj
1 ½ szklanki
cukru pudru
125 g masła
2 kopiaste
łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier
waniliowy
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo, cały
czas ucierając, żółtka i ser.
Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę ubitą z
białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wychłodzone ciasto dzielimy na 2
nierówne części. Nieco większą wykładamy na spód foremki o wymiarach 25 x 35 cm
uprzednio wyłożonej pergaminem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i
podpiekamy w temperaturze 200°C około 10 minut. Pozostałą część ciasta
rozwałkowujemy cienko i kroimy w długie paski. Na podpieczony, lekko
wychłodzony spód (3 min.) spód wylewamy masę serową, wyrównujemy powierzchnię i
układamy paski z ciasta, tworząc kratkę. Całość wstawiamy na 70 minut do
nagrzanego do 180°C piekarnika (ja piekę na termoobiegu). Zrumienione ciasto,
jeszcze ciepłe, polewamy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny i
posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego
😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz