28 mar 2020

Sernik babci Marysi


Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g masła
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 czubata łyżka cukru pudru
2 żółtka
Składniki ciasta łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Gotowe zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce pół godziny.

Masa:
1 kg zmielonego sera na sernik
10 małych jaj
1 ½ szklanki cukru pudru
125 g masła
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo, cały czas ucierając, żółtka i ser.
Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Nieco większą wykładamy na spód foremki o wymiarach 25 x 35 cm uprzednio wyłożonej pergaminem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy w temperaturze 200°C około 10 minut. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko i kroimy w długie paski. Na podpieczony, lekko wychłodzony spód (3 min.) spód wylewamy masę serową, wyrównujemy powierzchnię i układamy paski z ciasta, tworząc kratkę. Całość wstawiamy na 70 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika (ja piekę na termoobiegu). Zrumienione ciasto, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz