20 mar 2020

Ciasto czekoladowe


Składniki:
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 czubate łyżki kakao
150 g masła
3 średnie jajka
100 ml ciepłej kawy (może być rozpuszczalna)
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Przesiej do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Do miski dodaj cukier, cukier waniliowy i kakao. Wymieszaj. Rozpuść masło. Ostudzone wymieszaj z mąką i dodatkami. Ubij jajka trzepaczką i wymieszaj z ciastem. Na koniec wlej do masy kawę i znowu wymieszaj.
Formę (tortownicę o średnicy 23 cm ) wysmaruj równomiernie tłuszczem. Wsyp bułkę tartą do formy i obracaj nią tak, żeby bułka przywarła do jej dna i boków. Resztę bułki wysyp z foremki. Rozgrzej piekarnik do 175° C – termoobieg. Włóż ciasto do formy i piecz około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wyjmij formę i odstaw do wystygnięcia. Ciasto można udekorować posypując cukrem pudrem, lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypać bakaliami.

Smacznego 😀

1 komentarz: