Składniki:
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
200 g cukru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
2 czubate
łyżki kakao
150 g masła
3 średnie
jajka
100 ml
ciepłej kawy (może być rozpuszczalna)
2 łyżki
bułki tartej
Wykonanie:
Przesiej do miski mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Do miski dodaj cukier, cukier
waniliowy i kakao. Wymieszaj. Rozpuść masło. Ostudzone wymieszaj z mąką i
dodatkami. Ubij jajka trzepaczką i wymieszaj z ciastem. Na koniec wlej do masy
kawę i znowu wymieszaj.
Formę (tortownicę o średnicy 23 cm )
wysmaruj równomiernie tłuszczem. Wsyp bułkę tartą do formy i obracaj nią tak,
żeby bułka przywarła do jej dna i boków. Resztę bułki wysyp z foremki. Rozgrzej
piekarnik do 175° C –
termoobieg. Włóż ciasto do formy i piecz około 40 minut na środkowym poziomie
piekarnika. Wyjmij formę i odstaw do wystygnięcia. Ciasto można udekorować
posypując cukrem pudrem, lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką
czekoladą i posypać bakaliami.
Smacznego 😀
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń