450 g mąki
2 jajka
250 g cukru
120 g masła
1 szk. mleka
300 g bakalii (rodzynki, orzechy, figi,
skórka pomarańczowa w syropie)
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło
stopić, dodać cukier i ucierać razem. Gdy masa ostygnie, dodać całe jajka
(przed wybiciem jajka umyć) i znowu utrzeć. Następnie dodać mleko, mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia i dobrze utrzeć na jednolitą masę. Na końcu
dodać cukier waniliowy, bakalie i lekko wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej
i wyłożonej natłuszczonym papierem blachy keksowej (30 x 12 cm) i piec w
temperaturze 180°C (termoobieg) 50 – 60 minut.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz