17 mar 2020

Keks


Składniki:
450 g mąki
2 jajka
250 g cukru
120 g masła
1 szk. mleka
300 g bakalii (rodzynki, orzechy, figi, skórka pomarańczowa w syropie)
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło stopić, dodać cukier i ucierać razem. Gdy masa ostygnie, dodać całe jajka (przed wybiciem jajka umyć) i znowu utrzeć. Następnie dodać mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dobrze utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać cukier waniliowy, bakalie i lekko wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej i wyłożonej natłuszczonym papierem blachy keksowej (30 x 12 cm) i piec w temperaturze 180°C (termoobieg) 50 – 60 minut.

Smacznego 😀



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz