31 mar 2020

Babka kawowa


Składniki:
200 g mąki
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła lub margaryny
½ szklanki mocnej kawy
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
na puszystą masę. Ucierając, dodawać całe jajka i mąkę, następnie stopniowo wlewać ostudzoną kawę.
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu, babkę wystudzić, delikatnie wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem.

Uwaga:
Produkty, z których będziemy robić babkę, powinny mieć temperaturę pokojową.


Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz