Składniki:
4
jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
150
g masła lub margaryny
½
szklanki mocnej kawy
szczypta
soli
masło
i bułka tarta do formy
cukier
puder do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę
i proszek do pieczenia przesiać, dodać sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem i
cukrem waniliowym
na
puszystą masę. Ucierając, dodawać całe jajka i mąkę, następnie stopniowo wlewać
ostudzoną kawę.
Formę
z kominem wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
Po
upieczeniu, babkę wystudzić, delikatnie wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Produkty,
z których będziemy robić babkę, powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz