Składniki:
700 g mąki
pszennej lub żytniej (ja dałam pół na pół)
500 ml
ciepłej wody
25 g
świeżych drożdży
1 łyżka
cukru
3 łyżeczki
soli
2 łyżki
oleju
Wykonanie:
Do plastikowej miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier
i wymieszać. Do zaczynu z drożdży dodać przesianą mąkę, sól i olej. Wszystko
wymieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto pozostawić w misce, przykryć
szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki w celu wyrośnięcia na całą noc.
Mniej cierpliwi muszą chłodzić ciasto minimum 4 godziny. Po tym czasie
wyjmujemy ciasto z lodówki, odklejamy od brzegów miski, wyjmujemy na oprószony
mąką blat i zagniatamy ciasto formując chlebek. Tak przygotowany zostawiamy na
blacie ok 20 minut, aby przyjął temperaturę pokojową. W tym czasie naczynie
żaroodporne z przykrywką wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 200°C . Do
nagrzanego naczynia wkładamy uformowany chlebek, przykrywamy i pieczemy 30
minut. Po tym czasie zdejmujemy górę naczynia i pieczemy kolejne 30 minut.
Upieczony chlebek wyjmujemy z naczynia, przekładamy na drewnianą deskę i
studzimy.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz