28 mar 2020

Chleb wiejski


Składniki:
700 g mąki pszennej lub żytniej (ja dałam pół na pół)
500 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Do plastikowej miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Do zaczynu z drożdży dodać przesianą mąkę, sól i olej. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto pozostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki w celu wyrośnięcia na całą noc. Mniej cierpliwi muszą chłodzić ciasto minimum 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odklejamy od brzegów miski, wyjmujemy na oprószony mąką blat i zagniatamy ciasto formując chlebek. Tak przygotowany zostawiamy na blacie ok 20 minut, aby przyjął temperaturę pokojową. W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 200°C . Do nagrzanego naczynia wkładamy uformowany chlebek, przykrywamy i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy górę naczynia i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z naczynia, przekładamy na drewnianą deskę i studzimy.

Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz