22 mar 2020

Spaghetti bolognese


Składniki:
Makaron spaghetti
Wersja dla dzieci
Sól

Sos:
800 g pomidorów z puszki
600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego lub wieprzowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
1,5 marchewki
4 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 szczypta cukru
Sól
Pieprz
Parmezan do posypania

Wykonanie:

Łodygi selera i marchew pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i lekko podsmażyć. Dodać mięso mielone . Smażyć na dużym ogniu, aż mięso lekko zbrązowieje i przestanie być surowe. Do mięsa dodać drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki i koncentrat pomidorowy, oregano i zagotować.
Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 20 minut, przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente lub jak kto lubi – we wrzątku.
Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać parmezanem.

Albo przygotować wersję dla dzieci.

Smacznego 😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz