Składniki:
850
g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na
kawałki
1
duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki
4-6
obranych ząbków czosnku
1
litr wywaru z warzyw
¼
łyżeczki kurkumy
½
łyżeczki curry
1
łyżka startego korzenia imbiru
2
łyżki oliwy z oliwek
sól
i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
grzanki
pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażone pestki dyni albo słonecznika
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W
żaroodpornym naczyniu pieczemy dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.
Pieczemy ok. 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość
pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni). Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy i całość miksujemy ręcznym blenderem. Gotujemy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna
być gęsta!) to dodajemy trochę wrzącej wody i mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek
i posypujemy prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego
pieczywa.
Smacznego ☺
Pycha 😋 👍
OdpowiedzUsuń