Ciasto kruche
Składniki:
3 szklanki mąki
3 szklanki mąki
250 g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
Wykonanie:
Wszystko razem zagniatamy i wylepiamy dno foremki,
zostawiając niewielką kulkę z ciasta do starcia. Wkładamy do zamrażarki w celu
schłodzenia.
Masa serowa
Składniki:
5 białek
1 ½ szklanki cukru
5 serków homogenizowanych waniliowych typu DANIO
1 puszka brzoskwiń w syropie, odsączonych i
pokrojonych w plastry
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
2 całe jajka
½ paczki margaryny
Wykonanie:
½ szklanki cukru i margarynę miksujemy na puszystą
masę, dodajemy 2 całe jajka i miksujemy dalej.
Do utartej masy dodajemy 5 serków homogenizowanych
i 2 op. budyniu. Delikatnie mieszamy składniki.
Gotową masę wylewamy na ciasto.
Układamy dość gęsto odsączone brzoskwinie. Białka ubijamy z 1 szklanką cukru na
sztywną pianę. Następnie delikatnie rozprowadzamy ją na brzoskwinie. Na pianę
ścieramy schłodzone kruche ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C
piekarnika i pieczemy 1 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony.
Po wystudzeniu ciasta posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
Smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz