2 wrz 2019

Tarta pomarańczowa znana również jako mazurek pomarańczowy


Ciasto:
25 dkg mąki
12 dkg masła lub margaryny
12 dkg cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany gęstej

Polewa - masa:
3 pomarańcze średnie
1 cytryna duża
40 dkg cukru

Wykonanie:
Przygotować ciasto kruche (połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto). Wylepić ciastem formę do tarty i upiec na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Pomarańcze i cytrynę dobrze wyszorować w gorącej wodzie. 1 cytrynę i 1 pomarańczę pokroić drobno ze skórą i przełożyć do blendera usuwając pestki. 2 pomarańcze obrać ze skóry, usunąć pestki, drobno pokroić i również dodać do blendera. Wszystkie owoce zmiksować. Masę z blendera przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż masa będzie przeźroczysta.
Jest gotowa kiedy kropla po ostygnięciu nie rozlewa się lecz krzepnie.
Gorącą masę wylać na upieczone ciasto, rozsmarować i ostudzić.


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz