5 gru 2016

Zupa dyniowa

Składniki:
850 g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki
4-6 obranych ząbków czosnku
1 litr wywaru z warzyw
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki curry
1 łyżka startego korzenia imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
grzanki pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażone pestki dyni albo słonecznika

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W żaroodpornym naczyniu pieczemy dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni). Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy i całość miksujemy ręcznym blenderem. Gotujemy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!) to dodajemy trochę wrzącej wody i mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.

Smacznego 

1 komentarz: