Składniki:
9 białek + szczypta soli
1 ½ szk. cukru
1 ½ szk. suchego maku
1 ½ wiórków kokosowych
1 krem karpatka
1 kostka masła
1 paczka biszkoptów okrągłych
1 szt. gorzkiej czekolady
¼ szk. mleka
Poncz:
½ szk. wody
sok z ½ cytryny
2 łyżki cukru
50 ml. wódki
Wykonanie:
Białka ubijamy z solą i
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do piany suchy mak i wiórki kokosowe.
Delikatnie mieszamy i wylewamy do foremki (35x25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy
1 godz. w temp. 180°C a następnie studzimy ciasto. Krem karpatka przygotowujemy
wg przepisu i miksjuemy z 1 kostką masła. Gotowy krem przekładamy na wystudzone
ciasto. Na krem nakładamy biszkopty nasączone ponczem. Czekoladę rozpuszczamy w
¼ szk. mleka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie pędzelkiem smarujemy
biszkopty czekoladą. Na każdym biszkopcie układamy 1 rodzynek i gotowe.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz