60 dkg mielonego mięsa drobiowego
40 dkg wątróbki drobiowej
2 cebule
2 kajzerki
1 szkl. śmietany 18% słodkiej
10 dkg pistacji
10 dkg żurawiny suszonej
sok z ½ cytryny
tymianek, sól, pieprz
Wykonanie:
Kajzerki namaczamy w śmietanie. Wątróbkę podsmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Studzimy, mielimy razem z odciśniętymi kajzerkami i łączymy z mielonym mięsem. Wbijamy żółtka, wsypujemy wyłuskane pistacje i żurawinę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy z ubitymi na pianę białkami.
Formę wykładamy pergaminem, wypełniamy masą i pieczemy 1 godz. w temp. 180°C
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz