Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szk. cukru
1 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2-3 łyżki kakao
Składniki na masę:
½ szk. mleka
¾ szk. cukru
250 g miękkiej margaryny
2 op. cukru waniliowego
2 szk. mleka w proszku
Składniki na polewę:
150 g mlecznej czekolady
5-6 łyżek mleka
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie ciasta:
Białka ubijamy na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę,
proszek do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej
pergaminem foremki (25x35 cm). Pieczemy 25 minut w temp. 170°C. Studzimy i
kroimy na pół.
Przygotowanie masy:
Mleko zagotowujemy, wsypujemy
cukry i chwilę gotujemy. Wystudzone mleko wlewamy do utartej na puch margaryny,
dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Taką masą przekładamy ciasto.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę i mleko roztapiamy
na małym ogniu i polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy i gotowe.
Smacznego
☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz