1 mar 2016

Ciasto porzeczkowe

Składniki na ciasto:
¾ szk. oleju
½ szk. wody
1 szk. cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
1 ½ szk. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
½ tabliczki startej gorzkiej czekolady

Składniki na masę:
½ litra śmietany 36%
3 op. śmietan – fixu
3 łyżeczki cukru pudru
1 serek waniliowy Danio

Przygotowanie ciasta:
Olej, wodę, kakao i ½ szk. cukru zagotować i wystudzić. 5 białek i ½ szk. cukru miksujemy na gęstą pianę. Do piany z białek dodajemy żółtka, wystudzoną masę, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy i wylewamy na foremkę o wymiarach 40x25 cm uprzednio wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30 minut w temp. 180°C i studzimy.

Przygotowanie masy:
Śmietanę z cukrem i śmietan-fixem miksujemy na sztywno. Dodajemy do niej serek waniliowy i delikatnie mieszamy.

Wykonanie:
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolny placek smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch drugiego placka smarujemy dżemem i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto zostawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz