Składniki na ciasto:
½ szk. wody
1 szk. cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
1 ½ szk. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
½ tabliczki startej gorzkiej czekolady
Składniki na masę:
½ litra śmietany 36%
3 op. śmietan – fixu
3 łyżeczki cukru pudru
1 serek waniliowy Danio
Przygotowanie ciasta:
Olej, wodę,
kakao i ½ szk. cukru zagotować i wystudzić. 5 białek i ½ szk. cukru miksujemy
na gęstą pianę. Do piany z białek dodajemy żółtka, wystudzoną masę, mąkę,
proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy i wylewamy na foremkę o wymiarach 40x25
cm uprzednio wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30 minut w temp. 180°C
i studzimy.
Przygotowanie masy:
Śmietanę z cukrem i
śmietan-fixem miksujemy na sztywno. Dodajemy do niej serek waniliowy i delikatnie
mieszamy.
Wykonanie:
Wystudzone ciasto przekrawamy
na pół. Dolny placek smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy masę
śmietanową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch drugiego placka smarujemy
dżemem i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto zostawiamy do lodówki na
3-4 godziny.
Smacznego
☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz