Składniki na ciasto:
25 dkg cukru
3 duże jajka
1 szk. oleju
1 szk. mąki tortowej
1 szk. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 szt. granatu
Składniki na masę:
½ litra śmietany kremówki 40%
4 op. śmietan – fixu
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie ciasta:
Szpinak rozmrażamy i
odciskamy. Do miski wbijamy 3 całe jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na
wysokich obrotach na puch. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej i
wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy.
Tortownicę o śr. 25 cm lub podobną wielkością formę wykładamy papierem do
pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy 1 godz. (aż wbity w ciasto patyczek będzie
suchy) w temp. 180°C. Po wystudzeniu przekrawamy na pół i jedną część ścieramy
na tarce o grubych oczkach.
Przygotowanie masy:
Śmietanę ubijamy z cukrem i
śmietan-fixem na sztywno.
Wykonanie:
Na ciasto wykładamy ubitą
pianę i obficie posypujemy startym ciastem. Lekko dociskamy. Granat przekrawamy
na pół, wyłuskujemy nasiona i posypujemy nimi ciasto.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz