2 wrz 2019

Szybkie owsiane ciasteczka z jabłkiem

Składniki:
1 duże jabłko lub 2 małe
¾ szklanki płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Wbić jajko do miski i roztrzepać widelcem. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do roztrzepanego jajka i wymieszać. Następnie dodać miód, olej, płatki owsiane i cynamon. Całość wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 min. aby płatki zmiękły i spęczniały.
Piekarnik nagrzać do 180°C, na blachę wyłożoną pergaminem wykładać łyżką niewielkie porcje ciasta i formować płaskie ciasteczka.
Piec przez 12-15 min. aż będą złociste i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po zrobieniu większej ilości ciastek można je przechowywać w metalowej puszcze lub w słoiku.


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz