2 wrz 2019

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą


Składniki:
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
½ szklanki mleka
½ szklanki wody gazowanej
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
szczypta suszonego tymianku lub ulubionych ziół
sól
olej do smażenia

Farsz:
300 g świeżego szpinaku
150 g sera ricotta (można zastąpić białym półtłustym twarogiem lub serem feta)
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej

Wykonanie:
Przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki oprócz oleju.
Po dokładnym zmiksowaniu, dodaj do ciasta naleśnikowego szczypiorek i odstaw na 20 min.
Przygotuj farsz. Na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, uważając żeby się nie przypalił. Dodaj umyty i osuszony szpinak, smażąc aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor i zawijaj w nie farsz. Gotowe naleśniki możesz zjeść od razu lub odsmażyć na maśle.


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz