2 wrz 2019

Ciasto cytrynowe


Składniki:
1 margaryna Kasia lub inna
1 szklanka cukru
4 całe jajka
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
bułka tarta

Wykonanie:
Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć z cytryny sok i połączyć ze startą skórką.
Margarynę utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi jajkami na jednolitą masę. Następnie dodać pierwszą szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać sok ze skórką i drugą szklankę mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do podłużnej foremki (ok. 30 x 10 cm) wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 40 min. w temp. 180°C. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać cytrynowym lukrem.

Lukier:
Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję ciepłego kisielu.


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz