17 gru 2016

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto kruche
Składniki:
3 szklanki mąki
250 g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego

Wykonanie:
Wszystko razem zagniatamy i wylepiamy dno foremki, zostawiając niewielką kulkę z ciasta do starcia. Wkładamy do zamrażarki w celu schłodzenia.

Masa serowa
Składniki:
5 białek
1 ½ szklanki cukru
5 serków homogenizowanych waniliowych typu DANIO
1 puszka brzoskwiń w syropie, odsączonych i pokrojonych w plastry
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
2 całe jajka
½ paczki margaryny

Wykonanie:
½ szklanki cukru i margarynę miksujemy na puszystą masę, dodajemy 2 całe jajka i miksujemy dalej.
Do utartej masy dodajemy 5 serków homogenizowanych i 2 op. budyniu. Delikatnie mieszamy składniki.

Gotową masę wylewamy na ciasto. Układamy dość gęsto odsączone brzoskwinie. Białka ubijamy z 1 szklanką cukru na sztywną pianę. Następnie delikatnie rozprowadzamy ją na brzoskwinie. Na pianę ścieramy schłodzone kruche ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 1 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Po wystudzeniu ciasta posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.

Smacznego 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz