5 mar 2016

Mleczna kanapka

Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szk. cukru
1 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Składniki na masę:
½ szk. mleka
¾ szk. cukru
250 g miękkiej margaryny
2 op. cukru waniliowego
2 szk. mleka w proszku

Składniki na polewę:
150 g mlecznej czekolady
5-6 łyżek mleka

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem foremki (25x35 cm). Pieczemy 25 minut w temp. 170°C. Studzimy i kroimy na pół.

Przygotowanie masy:
Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukry i chwilę gotujemy. Wystudzone mleko wlewamy do utartej na puch margaryny, dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Taką masą przekładamy ciasto.

Przygotowanie polewy:
Czekoladę i mleko roztapiamy na małym ogniu i polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy i gotowe.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz