1 mar 2016

Leśny mech

Składniki na ciasto:
45 dkg mrożonego szpinaku
25 dkg cukru
3 duże jajka
1 szk. oleju
1 szk. mąki tortowej
1 szk. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szt. granatu

Składniki na masę:
½ litra śmietany kremówki 40%
4 op. śmietan – fixu
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Do miski wbijamy 3 całe jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach na puch. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Tortownicę o śr. 25 cm lub podobną wielkością formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy 1 godz. (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy) w temp. 180°C. Po wystudzeniu przekrawamy na pół i jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowanie masy:
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem na sztywno.

Wykonanie:
Na ciasto wykładamy ubitą pianę i obficie posypujemy startym ciastem. Lekko dociskamy. Granat przekrawamy na pół, wyłuskujemy nasiona i posypujemy nimi ciasto.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz