4 maj 2017

Tarta cytrynowa

Ciasto:
200 g mąki
50 g cukru
120 g zimnego masła
1 żółtko
tłuszcz do formy

Krem:
2 cytryny
4 jajka
200 g cukru
125 ml śmietany do ubijania

Syrop cytrynowy:
1 cytryna
50 g cukru


Wykonanie:

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i schłodzić przez ok. 30 min. Formę do tarty (26 cm) natłuścić, wylepić ciastem dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku o temp. 180°C przez 15 min.

Krem:
Cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na kremową masę. Śmietanę ubić na sztywno i razem ze skórką cytrynową i sokiem dodać do masy. Krem wyłożyć na ciasto i piec 25 min.

Syrop:
Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. 6 łyżek wody i cukier zagotować , dodać plastry cytryny i gotować razem 5 min. Plastry wyjąć, syrop gotować, aż zgęstnieje. Plastry cytryny wyłożyć na tartę, skropić syropem. Tartę schłodzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz