15 sty 2016

Piersi murzynki

Składniki:

Ciasto:
9 białek + szczypta soli
1 ½ szk. cukru
1 ½ szk. suchego maku
1 ½ wiórków kokosowych
1 krem karpatka
1 kostka masła
1 paczka biszkoptów okrągłych
1 szt. gorzkiej czekolady
¼ szk. mleka

Poncz:
½ szk. wody
sok z ½ cytryny
2 łyżki cukru
50 ml. wódki

Wykonanie:
Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do piany suchy mak i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy i wylewamy do foremki (35x25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy 1 godz. w temp. 180°C a następnie studzimy ciasto. Krem karpatka przygotowujemy wg przepisu i miksjuemy z 1 kostką masła. Gotowy krem przekładamy na wystudzone ciasto. Na krem nakładamy biszkopty nasączone ponczem. Czekoladę rozpuszczamy w ¼ szk. mleka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie pędzelkiem smarujemy biszkopty czekoladą. Na każdym biszkopcie układamy 1 rodzynek i gotowe.



Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz