15 sty 2016

Ciasto marchewkowe

Składniki:
4 całe jajka
2 szk. cukru
1 szk. oleju
2 szk. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 duże marchewki
bakalie wg uznania (orzechy, rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczowa)

Wykonanie:
Marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę i ew. bakalie. Ponownie dokładnie mieszamy i wylewamy na foremkę (35x25 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy 1 godz. w temp. 180 °C. Po upieczeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Lukier robimy mieszając cukier puder + sok z cytryny tak aby uzyskać konsystencję kisielu.


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz