22 lut 2016

Torcik czekoladowy z bitą śmietaną

Składniki:
300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
½ kostki masła
6 jajek
1 op. cukru waniliowego
7 łyżek cukru
500 ml śmietany kremówki 36%
cukier puder
3 op. śmietan - fixu

Wykonanie:
Czekoladę (250g) roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej i studzimy. Białka z 4 jajek ubijamy z 7 łyżkami cukru. 2 całe jajka, 4 żółtka i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Ubitą masę jajeczną łączymy z wystudzoną masą czekoladową i pianą ubitą z białek. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy pergaminem (tylko dno). Do tortownicy przelewamy przygotowaną masę i pieczemy 40 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Upieczone ciasto studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z 1 łyżką cukru pudru i 3 op. śmietan – fixu.  Po wystudzeniu w cieście zrobi się dół, który wypełniamy bitą śmietaną i posypujemy ½ tabliczki startej gorzkiej czekolady.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz